אהבה יכולה להיות חוויה של רגש חיובי או שלילי, בהתאם למידת האובססיה והתלות שנוצרת בתוכה. אליעד מסביר כי אהבה אובססיבית היא למעשה אהבה שכרוכה בפחד מתמיד לאבד את מושא האהבה, בשל תלות רגשית חזקה. למשל, אם מישהו מאוד אוהב תוכנית טלוויזיה מסוימת יותר מכל תוכנית אחרת, הוא יהנה ממנה במיוחד, אך הוא גם יחשוש באופן תמידי שמא לא יוכל לצפות בה, או שתבוטל.
לעומת זאת, קיימת אהבה בריאה לכאורה, שהיא אהבה ללא אובססיה, בה האדם אוהב באופן שווה את כל הדברים בעולם. זוהי אהבה אוניברסלית, לא ממוקדת בדבר אחד בלבד, ולכן אין בה פחד לאבד משהו ספציפי. אם אדם אוהב את כל התוכניות בטלוויזיה באופן שווה, הוא לא ירגיש חרדה להחמיץ אף אחת מהן, אך מצד שני גם לא יוכל להרגיש הנאה מיוחדת מתוכנית ספציפית, כיוון שאין עדיפות של דבר אחד על פני אחר.
מדוע אהבה מחייבת העדפה ואיך זה יוצר אובססיה?
אליעד מדגיש שאהבה בעולם שלנו תמיד מבוססת על העדפה. לומר "אני אוהב משהו" משמעותו היא ש"אני אוהב אותו יותר ממשהו אחר". אם אדם אוהב הכל באופן שווה, אין לו למעשה מושג של "אהבה", משום שאהבה מחייבת העדפה, רצון ועניין מוגדר. לכן, עצם זה שיש אהבה משמעותו שיש גם פחד לאבד את הדבר שאוהבים. אדם שלא מפחד לאבד את ידו, למשל, כנראה לא באמת אוהב אותה או שהיא גורמת לו נזק.
הוא מביא דוגמה נוספת: אם אדם אוהב את כל המאכלים בתפריט במסעדה באופן שווה, הוא לא יתלבט ולא יהיה אובססיבי לגבי הבחירה, אבל הוא גם לא ייהנה במיוחד משום דבר. במציאות היומיומית, אהבה חייבת להיות חלקית, מבוססת על העדפה של דבר אחד על פני האחר, ולכן היא כרוכה באובססיה ובפחד לאבד את אותו הדבר המועדף.
האם אפשר לאזן בין אהבה אוניברסלית לאהבה פרטית?
לדברי אליעד, הדרך היחידה ליצור איזון היא לפתח אהבה כללית ואהבה פרטית במקביל. הכוונה היא לאהוב דברים ספציפיים ובו זמנית להחזיק גם בהבנה פנימית עמוקה של אהבה כללית ללא תנאי. במצב כזה, אדם יוכל ליהנות מדברים ספציפיים, אך הפחד לאבד אותם יהיה מאוזן עם ההכרה הפנימית שכל מצב הוא טוב וראוי לאהבה. באופן זה, גם אם יאבד משהו, הוא יוכל למצוא סיפוק פנימי ואושר בדברים אחרים או בעצמו.
מה גורם לאנשים להיות תלויים ואובססיביים בזוגיות?
אנשים נעשים תלויים ואובססיביים בזוגיות בעיקר כאשר חסרה להם תחושת ביטחון עצמי פנימי. כאשר אדם לא מסוגל להעניק לעצמו תחושה של ערך, אישור ואהבה, הוא זקוק לזוגיות כדי שיספקו לו תחושות אלו מבחוץ. למשל, אם אדם מרגיש שהוא "מוצלח" רק כאשר בן זוגו מאשר זאת, הוא יפתח תלות בזוגיות ויחוש פחד מתמיד לאבד אותה.
אליעד מסביר שהדרך להתמודד עם התלות הזו היא לפרק את האמונות והציפיות שנטמעו באדם מגיל צעיר לגבי מה טוב ומה רע. על האדם לחזור לתפיסה הטהורה של הילדות המוקדמת, בה עדיין לא הייתה הבחנה בין טוב לרע, ולא הייתה תחושה של חיסרון פנימי. כשאדם מצליח לחזור לתפיסה כזו ברמת המודעות, הוא משתחרר מהצורך התלותי והופך לפחות אובססיבי כלפי בן הזוג.
כיצד נוצרת תחושת החיסרון והאובססיה באדם?
אליעד מפרט כיצד מגיל צעיר האדם מתחיל ללמוד מהסביבה שדברים מסוימים הם "טובים" ואחרים "רעים". תפיסות אלו מוטמעות בתודעה ומשפיעות על האופן בו האדם חווה את המציאות. כשהאדם חושב שהוא "מוצלח", או שיש לו ערך בזכות הזוגיות, הוא נהיה תלוי לחלוטין באישורים מהסביבה, וכתוצאה מכך נוצר פחד ואובססיה שמא לא...
- איך משתחררים מאובססיה בזוגיות?
- מהי אהבה בריאה?
- אהבה ללא תלות
- האם אהבה אובססיבית היא אהבה אמיתית?
- תלות רגשית בזוגיות
- כיצד לפתח ביטחון עצמי בזוגיות?
- האם אפשר לאהוב בלי פחד לאבד?