והפעם אסביר, איך להיפרד כידידים? איך לדחות מישהו בלי שהוא יפגע? ואיך לסיים קשר בצורה יפה ובלי מריבות? כי גם לסיים מערכת יחסים בלי לריב, גם את זה צריך לדעת. ואסביר, איך לסיים מערכת יחסים בלי מריבות ובצורה יפה? ולסיים מערכת יחסים, זה יכול להיות לדוגמה: לפטר עובד בלי שהוא יפגע / פרידה זוגית / לסיים קשר ולהיפרד בצורה יפה / גירושים מכל סיבה שהיא / פירוק שותפות עסקית / להפסיק לעבוד עם ספק / העלאת מחיר ללקוח קבוע / ביטול רכישה / חוסר התאמה זוגית / חוסר התאמה בדייט / להגיד למישהו שאין המשך לקשר בלי להיעלם לו ובלי לעשות לו גוסטינג וכיו"ב. כל מצב שבו מפסיקים דינאמיקה קיימת מול מישהו. ואסביר, איך לדחות מישהו בלי שהוא יפגע? איך לסיים מערכת יחסים בלי לריב? איך לסיים התקשרות עסקית בלי מריבות? ועוד.
באותו הקשר יש כאן גם עוד שאלה נוספת והיא, האם ואיך אפשרי למנוע מראש, את זה שכאשר תגיד לצד השני שאתה רוצה לנתק קשר, הוא יבקש ממך לתת לזה עוד צאנס, ושהוא מבטיח לעשות שינוי ולהשתנות? איך להגדיל את הסיכוי, שהאדם שנפרדים ממנו, לא יתחיל להבטיח הבטחות שהוא ישתנה וכולי?
כל זה כמובן:
1 - בלי שהוא יפגע.
2 - בלי שאתה תיפגע.
3 - בלי שמישהו יפגע.
4 - בלי שהוא יבקש לתת עוד צאנס.
איך להקטין את הסיכוי לכל הדברים האלו כמה שאפשר?
ואבהיר, שאני מדבר על מצב שבו כבר החלטת לסיים את מערכת היחסים. כי במערכת יחסים כלשהי, יתכן שלב שיש בו ספקות האם להאריך את מערכת היחסים שגם בשלב הזה צריכים לדעת איך לקבל החלטה / האם להיפרד / האם להתגרש וכולי. אבל אני מדבר כאן על מצב, שבו ההחלטה להיפרד כבר התקבלה, ההחלטה לפטר את העובד כבר התקבלה, ההחלטה לפרק את השותפות העסקית כבר התקבלה וכיו"ב. והשאלה היא, איך לעשות את זה בצורה הכי יפה, שיהיו כמה שפחות מריבות וכמה שפחות בלאגן וכמה שפחות כאבי ראש וכולי.
למה יש מריבות בפרידה?
אז קודם כל צריכים להבין, ממה בעצם נובעות מריבות בשלב של פיטורין / פרידה וכיו"ב. אז יש כאן כמה היבטים.
ברמת העיקרון, כאשר רוצים להיפרד ממישהו, זה בוודאות של מאה אחוז אומר, שהוא לא מספיק טוב, עבור זה שרוצה להיפרד ממנו. כי אם לדוגמה אתה היית חושב שהאפשרות הכי טובה שיש לך כרגע, היא להמשיך להעסיק את העובד, הרי שכנראה לא היית מפטר אותו. כך שאם החלטת לפטר אותו, אם החלטת להיפרד ממנה, אם החלטת לסיים את ההתקשרות העסקית וכולי, הרי שזה אומר בוודאות שאתה לא מרוצה מהמצב הקיים.
ולא, זה לא אומר בוודאות שהצד השני לא מספיק טוב באופן כללי. אבל זה כן אומר בוודאות, שהוא לא מספיק טוב עבורך, לפחות לא בעיניך כרגע. אחרת לא היית רוצה להיפרד וכולי.
אני לא מספיק טוב / לא רוצים אותי / לא אוהבים אותי
אז הסיבה הראשונה לכך שיש מריבות כאשר מפרקים שותפות / פרידה / גירושין וכיו"ב, היא קודם כל כי הצד השני מרגיש שהוא לא מספיק טוב עבורך. דהיינו, שאתה חושב שהוא לא מספיק טוב. ובאופן כללי, בן אדם לא אוהב לחשוב שחושבים שהוא לא מספיק טוב.
1 - בפרט אם הוא אהב אותך והיה חשוב לו שתחשוב עליו שהוא מספיק טוב או מאוד טוב עבורך.
2 - ובפרט אם אותו אדם השקיע המון משאבים, כדי למצוא חן בעיניך.
3 - או אם אותו אדם באמת מרגיש שהוא לא מספיק טוב, אולי אפילו בתחומים אחרים ורע לו עם עצמו גם בלי קשר אליך. שאז הוא מרגיש עוד יותר לא טוב, כאשר אומרים לו שהוא לא מספיק טוב. לדוגמה עובד שאשתו אומרת לו שהוא לא מספיק טוב בבית. ואז כשמפטרים אותו, אז התסכול שיש לו מזה שאשתו אומרת לו שהוא לא מספיק טוב, יכול לצאת עליך על זה שאמרת לו שהוא לא מתאים לתפקיד וכיו"ב. או לדוגמה, בן אדם שלא מרוצה מהמצב הבריאותי שלו, שאז אם מפטרים אותו, אז הוא מרגיש שהוא עוד יותר לא מספיק טוב ואז הכעס שלו יכול לצאת עליך וכיו"ב.
בכל מקרה באופן עקרוני, לפטר / להיפרד / להתגרש / לסיים קשר, זה הופך להיות קשה, גם בגלל כל הפירושים שהאדם שמרגיש נזרק, חושב על עצמו, שהוא לא מספיק טוב, לא רצוי, לא נאהב וכולי, למרות שהוא התאמץ וכולי, וזה עשוי להזכיר לו שההורים שלו אמרו לו שהוא לא מספיק טוב, ושבבית ספר הוא חשב שהוא לא מספיק טוב, ושבלימודים הוא חשב שהוא לא מספיק טוב וכולי.
רצון להילחם על הקשר / לתת צאנס לקשר
אפשרות נוספת שיכולה להיות לכך שיהיו מריבות בתהליך של פרידה, היא בגלל שהאדם שמרגיש שזורקים אותו, לא יאהב את זה ואז הוא ילחם וירצה להמשיך את הקשר ולא יסכים לקבל את הפרידה. לדוגמה עובד שאתה רוצה לפטר אותו ואפילו עושה לו שיחת שימוע ובה יתכן שהעובד ינסה להסביר לך שהוא רוצה לתת לזה עוד צאנס ושהוא ישתנה ושהוא רוצה להשתנות. וכיו"ב בפרידות זוגיות, שהרבה פעמים מישהו מהצדדים מתעקש ללכת לטיפול זוגי ולתת לקשר עוד צאנס וכולי. ככה שכאשר אחד מהצדדים מסרב לקבל את הפרידה, הרי שגם זה עצמו יוצר מריבות.
ולמה אחד מהצדדים רוצה להילחם על הקשר? גם לזה יש כל מיני סיבות. גם בגלל שאחד מהצדדים מרגיש פגוע, מאוכזב, לא מספיק טוב, פחד לאבד הזדמנות, פחד להפסיד כספים, פחד להפסיד חלומות עתידיים, פחד להיות לבד, פחד להתמודד עם החיים, פחד למצוא אהבה חדשה, פחד למצוא עבודה חדשה, פחד להיות מובטל ועוד כיו"ב.
אז אם הצד שנפרדים ממנו, רוצה להילחם על הקשר, אז הוא כנראה עוד יותר ינסה למכור את עצמו ואז כנראה שהוא עוד יותר יפגע אם אתה החלטת שלא משנה מה אתה רוצה לסיים את הקשר הזה.
איך למנוע רצון לתת עוד צאנס לקשר?
וכאן בעצם נשאלת שאלה נוספת בהקשר הזה, והיא לא רק איך לגרום לאדם השני לא להיפגע מכך שאתה לא רוצה להמשיך את הקשר איתו, אלא גם איך למנוע מראש מצב שבו האדם השני יגיד לך שהוא רוצה לתת לזה עוד צאנס, איך להגדיל את הסיכוי לכך שהעובד המפוטר לא יבקש עוד צאנס, איך למנוע את הויכוחים של בא ניתן לזה עוד צאנס וכיו"ב. כי מתישהו, אתה תצטרך להסביר למה אתה רוצה לסיים את הקשר. ואז הצד השני כנראה ואולי יגיד לך, שהוא כן רוצה להמשיך את הקשר ושאתה לא צודק וכולי. והשאלה היא, איך להימנע מזה? וכמובן שיהיה בצורה יפה וכמובן שלא תצטרך לתת למישהו פיצוי מראש ולהתחייב לו שיהיה לו טוב בלעדיך וכולי?
ובאותו הקשר מזכיר את מה שכבר הסברתי גם כאן, שאם תגרום למישהו להרגיש רגשות אשמה שהוא לא מספיק טוב, בסיכוי גבוה שהוא יגלגל את זה אליך ויסביר לך שהוא בסדר גמור ושאתה זה שלא מספיק טוב וכולי.
אז בעצם יש כאן 2 שאלות:
1 - איך לגרום לצד השני לא להיפגע מסיום הקשר, מהפרידה וכולי? בפרט שהסיבה לכך שאתה רוצה לסיים את הקשר, היא בגלל שאתה לא מרוצה מהקשר עם הצד השני. אז האם ואיך לגרום למישהו לא להיפגע, מכך שאומרים לו שהוא לא מספיק טוב עבורך?
2 - איך לגרום לצד השני לא לבקש לתת לזה עוד צאנס, להגיד שהוא מוכן להשתנות / רוצה להשתנות וכולי? איך לחסוך את הכאב הראש ואת אי הנעימות, בכך שאותו אדם ינסה לשכנע אותך להמשיך את הקשר, למרות שאתה רוצה להפסיק את הקשר הזה לא משנה מה?!
למה מישהו נפגע מפרידה?
אז קודם כל כאשר רוצים להיפרד ממישהו, צריכים לנסות להבין, מה הסיבות שלדעתך יכולות לגרום לו להיפגע מכך שרוצים להיפרד ממנו. הסיבות יכולות להיות כנ"ל:
1 - פירושים שהוא יפרש את הסיבה שבגללה רוצים להיפרד ממנו. במובן שהוא יפרש את זה שהוא לא מספיק טוב בעיניך.
2 - הוא חושב שהעתיד שלו יהיה פחות טוב, בגלל הפרידה וסיום הקשר.
3 - הוא חושב שהוא שרף זמן / השקיע משאבים מיותרים / השקיע מאמץ מיותר, בעבר, לטובת הקשר. שזה גם כעס עצמי על בזבוז משאבים / שריפת משאבים וגם זה יכול ליצור תחושה, שהוא לא מספיק טוב, כי הנה הוא נכשל למרות כל המאמץ וכולי. ז"א עצם שריפת המשאבים שיורדת לטמיון, גם היא עצמה מחזקת את המחשבה אצל הצד השני, שהוא לא מספיק טוב.
מה הסיבה לפרידה?
אז איך להיפרד בצורה יפה? לכאורה לא, אבל עדיין אפשרי לצמצם את הכמות שהאדם השני נפגע ממך. ואיך? באמצעות זה שמציבים סיבה לפרידה, שהאדם לא יפגע ממנה ושעדיין הוא יחשוב שלגיטימי שאתה תתעקש על הסיבה הזאת.
נניח לדוגמה שאתה רוצה לסיים שותפות עסקית כי אתה חושב שהשותף שלך מרמה אותך. עכשיו, אם תגיד לו שהסיבה שאתה רוצה לעשות פירוק שותפות, היא בגלל שאתה חושב שהוא מרמה אותך, הרי שהוא יפגע. לכן צריך למצוא סיבה, שהאדם השני יחשוב שהיא הגיונית שאתה תרצה אותה, אבל שעדיין היא תאפשר לו לקבל את עצמו גם אם מה שאתה אומר עליו נכון.
ואיזו סיבה אתה יכול לתת, שהאדם השני יחשוב שזאת באמת הסיבה שלך, ושהיא תישמע לו הגיונית, ושעדיין הוא לא יפגע ממנה? תשובה: צריך לבדוק כל מקרה לגופו והכל תלוי בהקשר ובהמון גורמים. אבל בהכרח שזאת צריכה להיות סיבה, שהאדם השני יחשוב שהיא הגיונית בעיניו, שהגיוני בעיניו שאתה באמת רוצה להיפרד מהסיבה הזאת. ושעדיין היא לא תגרום לו להרגיש רע, גם אם הסיבה הזאת נכונה.
דהיינו, שזאת לא תהיה סיבה, שהוא יחשוב שהיא מומצאת ושאתה ממציא אותה. שזאת גם לא תהיה סיבה שהאדם השני יחשוב שאתה משוגע שאכפת לך מהסיבה הזאת. ושגם האדם השני לא יצטרך לנסות להצטדק ולומר שהסיבה הזאת החיסרון שאתה מוצא בו, שהוא לא לגיטימי.
דהיינו,, צריך למצוא חיסרון במצב הקיים, במבנה של השותפות, במבנה של הקשר, משהו שקיים בך, או בצד השני, או משהו שלא קשור לא אליך ולא לצד השני אלא לנסיבות. משהו שהוא לא שחור או לבן. משהו שהצד השני לא ירגיש נאשם מכך שאתה רוצה לסיים את הקשר. אבל עדיין שהצד השני לא יחשוב שהוא נאשם במשהו או לא מספיק טוב, במובן שהוא לא יקבל בעצמו את מה שאתה לא אוהב בו.
דוגמה: לפטר עובד בגלל "טעויות אנוש". שהעובד המפוטר, מבין שזה לגיטימי שזכותך לא לקבל טעויות אנוש. וזה אנושי שיש לו טעויות אנוש. ככה שהעובד לא מרגיש רע מכך שהוא נאשם שיש לו טעויות אנוש. וכן, זה הגיוני שיהיו לו טעויות אנוש. אבל כן, זו גם זכותך לא לקבל טעויות אנוש. וכמו שאמרתי, כל מקרה לגופו.
היבט נוסף, לא לתלות את הסיבה לפרידה, בגלל משהו שהאדם השני עשה או משהו שיש באדם השני, אלא לתלות את הסיבה לפרידה במשהו שקורה במציאות, לדוגמה מלחמה / שינוי מבנה ארגוני / טעות שנעשתה בעבר, משהו שקרה בשוק. וכנ"ל כל מקרה לגופו.
כן צריכים לשים לב, שטכנית אפשרי להשתמש גם בשיטה של זה לא אתה זה אני. דהיינו, אני אשם בכך שאנחנו לא מסתדרים. אבל צריכים לשים לב, שהיא לא תוציא אותך יותר מידי לא בסדר. אפשרי לומר, שעדיף לך לא לומר שהפרידה היא כי יש בך חיסרון שלא מאפשר לך להמשיך את הקשר. עדיף שהסיבה לא תאשים אף אחד, לא אותך ולא אותו, אלא את המציאות וכולי.
אז בעצם מהות העצה היא, שאל תגיד שהסיבה לפרידה היא חיסרון שיש בצד השני, שהאדם השני לא ירצה לקבל בעצמו את החיסרון הזה. כן תגיד, שזה בגלל חיסרון, שלצד השני יהיה קל לקבל את זה. או בגלל שהחיסרון בכלל בך, או בגלל חיסרון שיש במציאות. חיסרון, שהשני לא ירגיש ממנו רע.
איך למנוע בקשה לתת עוד צאנס?
ועכשיו אסביר לגבי העניין של איך להיפרד ממישהו, בלי שהוא יגיד לך שהוא רוצה לתת לזה עוד צאנס? ובלי שהוא יגיד לך שהוא רוצה להשתנות וכולי?
אז למה בעצם מישהו רוצה לתת לזה עוד צאנס? ורוצה לנסות שוב / לנסות להשתנות / ללכת לטיפול וכולי? תשובה: 1 - כי הוא נפגע מהמחשבה שזורקים אותו. 2 - כי הוא חושב שיהיה לו יותר טוב להמשיך את הקשר מאשר להפסיק אותו.
אז ברמת העיקרון, אם נצמצם את הרמה שהאדם השני נפגע מכך שרוצים להיפרד ממנו, הרי שזה מגדיל את הסיכוי לכך שהוא לא יבקש עוד צאנס. זה עניין אחד.
לגבי ההיבט שהאדם השני חושב שיהיה לו יותר טוב להמשיך את הקשר, כמובן שכל מקרה לגופו, ואפשרי לעזור לאדם בפרידה, לראות איך מצמצמים לו את הנזק שבסיום הקשר. לדוגמה במקרה של עובד, יש תשלום בגין הודעה מוקדמת / מצנח זהב וכיו"ב. או במקרה של גירושין, יש הסכם גירושין / חלוקת רכוש וכיו"ב שיכולה להקל על הצד השני.
וככל שיהיה לאדם השני יותר קל לדמיין שיהיה לו טוב, גם אחרי הקשר, ככה זה מגדיל את הסיכוי לכך שהוא לא יבקש לתת צאנס נוסף לקשר.
אבל יש עוד משהו נוסף שיכול להקטין את הסיכוי לכך שהאדם יבקש לתת צאנס נוסף, והוא להציג סיבה לפרידה, שהאדם השני לא יכול לשנות אותה, משהו שהוא לא יכול לשלוט בו, משהו שלא ניתן לשנות אותו, משהו שלא ניתן לשלוט בו וכיו"ב. מה זה יכול להיות? תשובה: כל מקרה לגופו. או בדוגמה הנ"ל, "טעויות אנוש", שזה משהו שלא ניתן לשנות אותו.
אבל בטוח נכון, שאם הסיבה לפרידה, תהיה משהו שלא ניתן לשנות אותו, אז ממילא הסיכוי שהאדם השני יבקש לתת לזה עוד צאנס, נהיה הרבה יותר קטן.
אז בהנחה שהחלטת לסיים קשר כלשהו ואתה לא רוצה להיפרד כידידים ושהאדם השני יפגע ממך ואתה גם לא רוצה שהוא יבקש להמשיך את הקשר, לשם כך צריכים לעשות כמה דברים.
הדבר הראשון, הוא שצריכים לעשות את הדברים הברורים מאליהם, כגון לדבר בצורה יפה ומכובדת, להתנהג בכבוד כמו שהיית רוצה שיתייחסו אליך עד כמה שאפשר, לעזור לאדם השני להסתדר ביום שאחרי הפרידה וכולי. אלו הדברים הברורים מאליהם.
והדבר השני הוא, שצריכים להתמקד בסיבה שבגללה רוצים לסיים את הקשר. שהיא צריכה להיות כמה שיותר לא פוגעת בבן אדם השני / בך וגם כמה שפחות ניתנת לשינוי על ידי האדם השני / על ידך. ולכן הסיבה צריכה להיות כמה שיותר וכמה שאפשר:
1 - סיבה שתישמע הגיונית לצד השני, סיבה שלא תישמע מומצאת או הטרלה.
2 - סיבה שהצד השני לא ירגיש איתה לא בסדר, סיבה שיהיה לצד השני קל לקבל אותה בעצמו, גם אם היא נכונה.
3 - סיבה שלצד השני יהיה קשה לומר שהיא לא נכונה ברמה העובדתית.
4 - סיבה שלא תוציא את הצד השני ורצוי גם שלא תוציא אותך לא בסדר.
5 - סיבה שלא ניתן לשנות אותה, לא ניתן לשלוט בה, לא ניתן להשתנות בה.
לסיכום: מערכות יחסים ותקשורת בין אישית זה עולם שלם. וגם להיפרד / להתגרש / להתפטר / לפטר בצורה יפה, גם את זה צריכים לדעת. ויש בזה המון שיקולים והמון היבטים.
נושאים נוספים: איך לפרק שותפות בלי שהשותף יפגע? איך לפרק שותפות בלי מריבות? איך לסיים קשר עם מישהו בלי לפגוע בו? איך לזרוק מישהו בלי לפגוע בו? איך להיפרד ממישהו בלי לפגוע בו? איך לסיים קשר עם מישהי בלי לפגוע בה? איך לזרוק מישהי בלי לפגוע בה? איך להיפרד ממישהי בלי לפגוע בה? איך לפטר עובד בלי לפגוע בו? איך לפטר עובד בלי שהוא יפגע? איך לפטר עובד בלי מריבות? איך לדחות מישהו בלי לפגוע בו? איך לדחות מישהי בלי לפגוע בה?
באותו הקשר יש כאן גם עוד שאלה נוספת והיא, האם ואיך אפשרי למנוע מראש, את זה שכאשר תגיד לצד השני שאתה רוצה לנתק קשר, הוא יבקש ממך לתת לזה עוד צאנס, ושהוא מבטיח לעשות שינוי ולהשתנות? איך להגדיל את הסיכוי, שהאדם שנפרדים ממנו, לא יתחיל להבטיח הבטחות שהוא ישתנה וכולי?
כל זה כמובן:
1 - בלי שהוא יפגע.
2 - בלי שאתה תיפגע.
3 - בלי שמישהו יפגע.
4 - בלי שהוא יבקש לתת עוד צאנס.
איך להקטין את הסיכוי לכל הדברים האלו כמה שאפשר?
ואבהיר, שאני מדבר על מצב שבו כבר החלטת לסיים את מערכת היחסים. כי במערכת יחסים כלשהי, יתכן שלב שיש בו ספקות האם להאריך את מערכת היחסים שגם בשלב הזה צריכים לדעת איך לקבל החלטה / האם להיפרד / האם להתגרש וכולי. אבל אני מדבר כאן על מצב, שבו ההחלטה להיפרד כבר התקבלה, ההחלטה לפטר את העובד כבר התקבלה, ההחלטה לפרק את השותפות העסקית כבר התקבלה וכיו"ב. והשאלה היא, איך לעשות את זה בצורה הכי יפה, שיהיו כמה שפחות מריבות וכמה שפחות בלאגן וכמה שפחות כאבי ראש וכולי.
למה יש מריבות בפרידה?
אז קודם כל צריכים להבין, ממה בעצם נובעות מריבות בשלב של פיטורין / פרידה וכיו"ב. אז יש כאן כמה היבטים.
ברמת העיקרון, כאשר רוצים להיפרד ממישהו, זה בוודאות של מאה אחוז אומר, שהוא לא מספיק טוב, עבור זה שרוצה להיפרד ממנו. כי אם לדוגמה אתה היית חושב שהאפשרות הכי טובה שיש לך כרגע, היא להמשיך להעסיק את העובד, הרי שכנראה לא היית מפטר אותו. כך שאם החלטת לפטר אותו, אם החלטת להיפרד ממנה, אם החלטת לסיים את ההתקשרות העסקית וכולי, הרי שזה אומר בוודאות שאתה לא מרוצה מהמצב הקיים.
ולא, זה לא אומר בוודאות שהצד השני לא מספיק טוב באופן כללי. אבל זה כן אומר בוודאות, שהוא לא מספיק טוב עבורך, לפחות לא בעיניך כרגע. אחרת לא היית רוצה להיפרד וכולי.
אני לא מספיק טוב / לא רוצים אותי / לא אוהבים אותי
אז הסיבה הראשונה לכך שיש מריבות כאשר מפרקים שותפות / פרידה / גירושין וכיו"ב, היא קודם כל כי הצד השני מרגיש שהוא לא מספיק טוב עבורך. דהיינו, שאתה חושב שהוא לא מספיק טוב. ובאופן כללי, בן אדם לא אוהב לחשוב שחושבים שהוא לא מספיק טוב.
1 - בפרט אם הוא אהב אותך והיה חשוב לו שתחשוב עליו שהוא מספיק טוב או מאוד טוב עבורך.
2 - ובפרט אם אותו אדם השקיע המון משאבים, כדי למצוא חן בעיניך.
3 - או אם אותו אדם באמת מרגיש שהוא לא מספיק טוב, אולי אפילו בתחומים אחרים ורע לו עם עצמו גם בלי קשר אליך. שאז הוא מרגיש עוד יותר לא טוב, כאשר אומרים לו שהוא לא מספיק טוב. לדוגמה עובד שאשתו אומרת לו שהוא לא מספיק טוב בבית. ואז כשמפטרים אותו, אז התסכול שיש לו מזה שאשתו אומרת לו שהוא לא מספיק טוב, יכול לצאת עליך על זה שאמרת לו שהוא לא מתאים לתפקיד וכיו"ב. או לדוגמה, בן אדם שלא מרוצה מהמצב הבריאותי שלו, שאז אם מפטרים אותו, אז הוא מרגיש שהוא עוד יותר לא מספיק טוב ואז הכעס שלו יכול לצאת עליך וכיו"ב.
בכל מקרה באופן עקרוני, לפטר / להיפרד / להתגרש / לסיים קשר, זה הופך להיות קשה, גם בגלל כל הפירושים שהאדם שמרגיש נזרק, חושב על עצמו, שהוא לא מספיק טוב, לא רצוי, לא נאהב וכולי, למרות שהוא התאמץ וכולי, וזה עשוי להזכיר לו שההורים שלו אמרו לו שהוא לא מספיק טוב, ושבבית ספר הוא חשב שהוא לא מספיק טוב, ושבלימודים הוא חשב שהוא לא מספיק טוב וכולי.
רצון להילחם על הקשר / לתת צאנס לקשר
אפשרות נוספת שיכולה להיות לכך שיהיו מריבות בתהליך של פרידה, היא בגלל שהאדם שמרגיש שזורקים אותו, לא יאהב את זה ואז הוא ילחם וירצה להמשיך את הקשר ולא יסכים לקבל את הפרידה. לדוגמה עובד שאתה רוצה לפטר אותו ואפילו עושה לו שיחת שימוע ובה יתכן שהעובד ינסה להסביר לך שהוא רוצה לתת לזה עוד צאנס ושהוא ישתנה ושהוא רוצה להשתנות. וכיו"ב בפרידות זוגיות, שהרבה פעמים מישהו מהצדדים מתעקש ללכת לטיפול זוגי ולתת לקשר עוד צאנס וכולי. ככה שכאשר אחד מהצדדים מסרב לקבל את הפרידה, הרי שגם זה עצמו יוצר מריבות.
ולמה אחד מהצדדים רוצה להילחם על הקשר? גם לזה יש כל מיני סיבות. גם בגלל שאחד מהצדדים מרגיש פגוע, מאוכזב, לא מספיק טוב, פחד לאבד הזדמנות, פחד להפסיד כספים, פחד להפסיד חלומות עתידיים, פחד להיות לבד, פחד להתמודד עם החיים, פחד למצוא אהבה חדשה, פחד למצוא עבודה חדשה, פחד להיות מובטל ועוד כיו"ב.
אז אם הצד שנפרדים ממנו, רוצה להילחם על הקשר, אז הוא כנראה עוד יותר ינסה למכור את עצמו ואז כנראה שהוא עוד יותר יפגע אם אתה החלטת שלא משנה מה אתה רוצה לסיים את הקשר הזה.
איך למנוע רצון לתת עוד צאנס לקשר?
וכאן בעצם נשאלת שאלה נוספת בהקשר הזה, והיא לא רק איך לגרום לאדם השני לא להיפגע מכך שאתה לא רוצה להמשיך את הקשר איתו, אלא גם איך למנוע מראש מצב שבו האדם השני יגיד לך שהוא רוצה לתת לזה עוד צאנס, איך להגדיל את הסיכוי לכך שהעובד המפוטר לא יבקש עוד צאנס, איך למנוע את הויכוחים של בא ניתן לזה עוד צאנס וכיו"ב. כי מתישהו, אתה תצטרך להסביר למה אתה רוצה לסיים את הקשר. ואז הצד השני כנראה ואולי יגיד לך, שהוא כן רוצה להמשיך את הקשר ושאתה לא צודק וכולי. והשאלה היא, איך להימנע מזה? וכמובן שיהיה בצורה יפה וכמובן שלא תצטרך לתת למישהו פיצוי מראש ולהתחייב לו שיהיה לו טוב בלעדיך וכולי?
ובאותו הקשר מזכיר את מה שכבר הסברתי גם כאן, שאם תגרום למישהו להרגיש רגשות אשמה שהוא לא מספיק טוב, בסיכוי גבוה שהוא יגלגל את זה אליך ויסביר לך שהוא בסדר גמור ושאתה זה שלא מספיק טוב וכולי.
אז בעצם יש כאן 2 שאלות:
1 - איך לגרום לצד השני לא להיפגע מסיום הקשר, מהפרידה וכולי? בפרט שהסיבה לכך שאתה רוצה לסיים את הקשר, היא בגלל שאתה לא מרוצה מהקשר עם הצד השני. אז האם ואיך לגרום למישהו לא להיפגע, מכך שאומרים לו שהוא לא מספיק טוב עבורך?
2 - איך לגרום לצד השני לא לבקש לתת לזה עוד צאנס, להגיד שהוא מוכן להשתנות / רוצה להשתנות וכולי? איך לחסוך את הכאב הראש ואת אי הנעימות, בכך שאותו אדם ינסה לשכנע אותך להמשיך את הקשר, למרות שאתה רוצה להפסיק את הקשר הזה לא משנה מה?!
למה מישהו נפגע מפרידה?
אז קודם כל כאשר רוצים להיפרד ממישהו, צריכים לנסות להבין, מה הסיבות שלדעתך יכולות לגרום לו להיפגע מכך שרוצים להיפרד ממנו. הסיבות יכולות להיות כנ"ל:
1 - פירושים שהוא יפרש את הסיבה שבגללה רוצים להיפרד ממנו. במובן שהוא יפרש את זה שהוא לא מספיק טוב בעיניך.
2 - הוא חושב שהעתיד שלו יהיה פחות טוב, בגלל הפרידה וסיום הקשר.
3 - הוא חושב שהוא שרף זמן / השקיע משאבים מיותרים / השקיע מאמץ מיותר, בעבר, לטובת הקשר. שזה גם כעס עצמי על בזבוז משאבים / שריפת משאבים וגם זה יכול ליצור תחושה, שהוא לא מספיק טוב, כי הנה הוא נכשל למרות כל המאמץ וכולי. ז"א עצם שריפת המשאבים שיורדת לטמיון, גם היא עצמה מחזקת את המחשבה אצל הצד השני, שהוא לא מספיק טוב.
מה הסיבה לפרידה?
אז איך להיפרד בצורה יפה? לכאורה לא, אבל עדיין אפשרי לצמצם את הכמות שהאדם השני נפגע ממך. ואיך? באמצעות זה שמציבים סיבה לפרידה, שהאדם לא יפגע ממנה ושעדיין הוא יחשוב שלגיטימי שאתה תתעקש על הסיבה הזאת.
נניח לדוגמה שאתה רוצה לסיים שותפות עסקית כי אתה חושב שהשותף שלך מרמה אותך. עכשיו, אם תגיד לו שהסיבה שאתה רוצה לעשות פירוק שותפות, היא בגלל שאתה חושב שהוא מרמה אותך, הרי שהוא יפגע. לכן צריך למצוא סיבה, שהאדם השני יחשוב שהיא הגיונית שאתה תרצה אותה, אבל שעדיין היא תאפשר לו לקבל את עצמו גם אם מה שאתה אומר עליו נכון.
ואיזו סיבה אתה יכול לתת, שהאדם השני יחשוב שזאת באמת הסיבה שלך, ושהיא תישמע לו הגיונית, ושעדיין הוא לא יפגע ממנה? תשובה: צריך לבדוק כל מקרה לגופו והכל תלוי בהקשר ובהמון גורמים. אבל בהכרח שזאת צריכה להיות סיבה, שהאדם השני יחשוב שהיא הגיונית בעיניו, שהגיוני בעיניו שאתה באמת רוצה להיפרד מהסיבה הזאת. ושעדיין היא לא תגרום לו להרגיש רע, גם אם הסיבה הזאת נכונה.
דהיינו, שזאת לא תהיה סיבה, שהוא יחשוב שהיא מומצאת ושאתה ממציא אותה. שזאת גם לא תהיה סיבה שהאדם השני יחשוב שאתה משוגע שאכפת לך מהסיבה הזאת. ושגם האדם השני לא יצטרך לנסות להצטדק ולומר שהסיבה הזאת החיסרון שאתה מוצא בו, שהוא לא לגיטימי.
דהיינו,, צריך למצוא חיסרון במצב הקיים, במבנה של השותפות, במבנה של הקשר, משהו שקיים בך, או בצד השני, או משהו שלא קשור לא אליך ולא לצד השני אלא לנסיבות. משהו שהוא לא שחור או לבן. משהו שהצד השני לא ירגיש נאשם מכך שאתה רוצה לסיים את הקשר. אבל עדיין שהצד השני לא יחשוב שהוא נאשם במשהו או לא מספיק טוב, במובן שהוא לא יקבל בעצמו את מה שאתה לא אוהב בו.
דוגמה: לפטר עובד בגלל "טעויות אנוש". שהעובד המפוטר, מבין שזה לגיטימי שזכותך לא לקבל טעויות אנוש. וזה אנושי שיש לו טעויות אנוש. ככה שהעובד לא מרגיש רע מכך שהוא נאשם שיש לו טעויות אנוש. וכן, זה הגיוני שיהיו לו טעויות אנוש. אבל כן, זו גם זכותך לא לקבל טעויות אנוש. וכמו שאמרתי, כל מקרה לגופו.
היבט נוסף, לא לתלות את הסיבה לפרידה, בגלל משהו שהאדם השני עשה או משהו שיש באדם השני, אלא לתלות את הסיבה לפרידה במשהו שקורה במציאות, לדוגמה מלחמה / שינוי מבנה ארגוני / טעות שנעשתה בעבר, משהו שקרה בשוק. וכנ"ל כל מקרה לגופו.
כן צריכים לשים לב, שטכנית אפשרי להשתמש גם בשיטה של זה לא אתה זה אני. דהיינו, אני אשם בכך שאנחנו לא מסתדרים. אבל צריכים לשים לב, שהיא לא תוציא אותך יותר מידי לא בסדר. אפשרי לומר, שעדיף לך לא לומר שהפרידה היא כי יש בך חיסרון שלא מאפשר לך להמשיך את הקשר. עדיף שהסיבה לא תאשים אף אחד, לא אותך ולא אותו, אלא את המציאות וכולי.
אז בעצם מהות העצה היא, שאל תגיד שהסיבה לפרידה היא חיסרון שיש בצד השני, שהאדם השני לא ירצה לקבל בעצמו את החיסרון הזה. כן תגיד, שזה בגלל חיסרון, שלצד השני יהיה קל לקבל את זה. או בגלל שהחיסרון בכלל בך, או בגלל חיסרון שיש במציאות. חיסרון, שהשני לא ירגיש ממנו רע.
איך למנוע בקשה לתת עוד צאנס?
ועכשיו אסביר לגבי העניין של איך להיפרד ממישהו, בלי שהוא יגיד לך שהוא רוצה לתת לזה עוד צאנס? ובלי שהוא יגיד לך שהוא רוצה להשתנות וכולי?
אז למה בעצם מישהו רוצה לתת לזה עוד צאנס? ורוצה לנסות שוב / לנסות להשתנות / ללכת לטיפול וכולי? תשובה: 1 - כי הוא נפגע מהמחשבה שזורקים אותו. 2 - כי הוא חושב שיהיה לו יותר טוב להמשיך את הקשר מאשר להפסיק אותו.
אז ברמת העיקרון, אם נצמצם את הרמה שהאדם השני נפגע מכך שרוצים להיפרד ממנו, הרי שזה מגדיל את הסיכוי לכך שהוא לא יבקש עוד צאנס. זה עניין אחד.
לגבי ההיבט שהאדם השני חושב שיהיה לו יותר טוב להמשיך את הקשר, כמובן שכל מקרה לגופו, ואפשרי לעזור לאדם בפרידה, לראות איך מצמצמים לו את הנזק שבסיום הקשר. לדוגמה במקרה של עובד, יש תשלום בגין הודעה מוקדמת / מצנח זהב וכיו"ב. או במקרה של גירושין, יש הסכם גירושין / חלוקת רכוש וכיו"ב שיכולה להקל על הצד השני.
וככל שיהיה לאדם השני יותר קל לדמיין שיהיה לו טוב, גם אחרי הקשר, ככה זה מגדיל את הסיכוי לכך שהוא לא יבקש לתת צאנס נוסף לקשר.
אבל יש עוד משהו נוסף שיכול להקטין את הסיכוי לכך שהאדם יבקש לתת צאנס נוסף, והוא להציג סיבה לפרידה, שהאדם השני לא יכול לשנות אותה, משהו שהוא לא יכול לשלוט בו, משהו שלא ניתן לשנות אותו, משהו שלא ניתן לשלוט בו וכיו"ב. מה זה יכול להיות? תשובה: כל מקרה לגופו. או בדוגמה הנ"ל, "טעויות אנוש", שזה משהו שלא ניתן לשנות אותו.
אבל בטוח נכון, שאם הסיבה לפרידה, תהיה משהו שלא ניתן לשנות אותו, אז ממילא הסיכוי שהאדם השני יבקש לתת לזה עוד צאנס, נהיה הרבה יותר קטן.
אז בהנחה שהחלטת לסיים קשר כלשהו ואתה לא רוצה להיפרד כידידים ושהאדם השני יפגע ממך ואתה גם לא רוצה שהוא יבקש להמשיך את הקשר, לשם כך צריכים לעשות כמה דברים.
הדבר הראשון, הוא שצריכים לעשות את הדברים הברורים מאליהם, כגון לדבר בצורה יפה ומכובדת, להתנהג בכבוד כמו שהיית רוצה שיתייחסו אליך עד כמה שאפשר, לעזור לאדם השני להסתדר ביום שאחרי הפרידה וכולי. אלו הדברים הברורים מאליהם.
והדבר השני הוא, שצריכים להתמקד בסיבה שבגללה רוצים לסיים את הקשר. שהיא צריכה להיות כמה שיותר לא פוגעת בבן אדם השני / בך וגם כמה שפחות ניתנת לשינוי על ידי האדם השני / על ידך. ולכן הסיבה צריכה להיות כמה שיותר וכמה שאפשר:
1 - סיבה שתישמע הגיונית לצד השני, סיבה שלא תישמע מומצאת או הטרלה.
2 - סיבה שהצד השני לא ירגיש איתה לא בסדר, סיבה שיהיה לצד השני קל לקבל אותה בעצמו, גם אם היא נכונה.
3 - סיבה שלצד השני יהיה קשה לומר שהיא לא נכונה ברמה העובדתית.
4 - סיבה שלא תוציא את הצד השני ורצוי גם שלא תוציא אותך לא בסדר.
5 - סיבה שלא ניתן לשנות אותה, לא ניתן לשלוט בה, לא ניתן להשתנות בה.
לסיכום: מערכות יחסים ותקשורת בין אישית זה עולם שלם. וגם להיפרד / להתגרש / להתפטר / לפטר בצורה יפה, גם את זה צריכים לדעת. ויש בזה המון שיקולים והמון היבטים.
נושאים נוספים: איך לפרק שותפות בלי שהשותף יפגע? איך לפרק שותפות בלי מריבות? איך לסיים קשר עם מישהו בלי לפגוע בו? איך לזרוק מישהו בלי לפגוע בו? איך להיפרד ממישהו בלי לפגוע בו? איך לסיים קשר עם מישהי בלי לפגוע בה? איך לזרוק מישהי בלי לפגוע בה? איך להיפרד ממישהי בלי לפגוע בה? איך לפטר עובד בלי לפגוע בו? איך לפטר עובד בלי שהוא יפגע? איך לפטר עובד בלי מריבות? איך לדחות מישהו בלי לפגוע בו? איך לדחות מישהי בלי לפגוע בה?