אליעד כהן מסביר בהרצאתו כיצד האדם מתמודד עם רגשות קשים של הלקאה עצמית, האשמה עצמית וכעס עצמי, בעיקר אחרי פרידה זוגית. הוא פותח בכך שהסבל והקושי מופיעים כאשר האדם אינו מקבל את עצמו כפי שהוא, והוא עסוק בשאלות כמו "למה אני בוכה?" או "למה אני לא מצליח להתמודד כמו שצריך?". המחשבות האלו יוצרות סבל כפול - הכאב מהאירוע עצמו, והכאב מכך שהאדם לא מרוצה מהדרך בה הוא מתמודד עם האירוע.
הדוגמה שאליעד נותן היא של אישה שעוברת פרידה מבן זוג, ובשבוע הראשון לאחר הפרידה היא מרגישה רע מאוד. בתחילה, היא לא מתפקדת היטב ומרגישה צורך רק לבכות. היא מספרת לעצמה שהיא לא בסדר על כך שהיא בוכה כל הזמן, ומרגישה תסכול וכעס על עצמה. אליעד מסביר שזה בדיוק המקום שבו נוצרת הלקאה עצמית - הרצון של האדם להיות שונה ממה שהוא עכשיו, והתחושה שמה שהוא מרגיש כרגע אינו לגיטימי או תקין.
מדוע אנשים כועסים על עצמם לאחר פרידה?
אליעד מסביר שהכעס העצמי אחרי פרידה נובע מכך שהאדם אינו אוהב את עצמו בצורה מלאה. כאשר האדם באמת ובאופן טבעי אוהב ומקבל את עצמו, הוא אינו צריך לשכנע את עצמו שהמצב שלו "בסדר". הוא לא היה מרגיש צורך לשכנע את עצמו שזה בסדר לבכות או להרגיש עצוב, כיוון שהוא היה מרגיש בטבעיות שהכל לגיטימי - כל רגש וכל מצב שבו הוא נמצא הוא מותר ומקובל מבחינתו.
הדוגמה הספציפית שאליעד מביא מתייחסת לאותה אישה שמספרת לעצמה: "למה אני בוכה? למה אני לא חזקה? למה אני לא מתמודדת כמו שצריך?". אליעד מבהיר שהשאלות האלה הן למעשה ביטוי להלקאה עצמית. האישה מאשימה את עצמה על המצב הרגשי שלה במקום לקבל אותו, ולכן נוצרת תחושת סבל קשה עוד יותר.
מה הקשר בין אהבה עצמית לבין תגובות רגשיות לפרידה?
אליעד כהן מתאר את הקשר בין מידת האהבה העצמית לבין הדרך שבה אדם מתמודד עם מצבים קשים כמו פרידה זוגית. הוא מסביר שאם האישה הייתה מקבלת ואוהבת את עצמה באופן מלא, מלכתחילה היא לא הייתה שופטת את עצמה על כך שהיא בוכה, ואז, באופן טבעי, כנראה גם הייתה בוכה הרבה פחות. כלומר, עצם ההלקאה העצמית, השיפוטיות, הביקורת הפנימית והכעס העצמי הם אלו שמגבירים את הכאב והסבל ומקשים על ההתמודדות.
האם קבלה עצמית יכולה להפחית את הסבל אחרי פרידה?
אליעד טוען שכן. ברגע שהאדם מקבל את עצמו כפי שהוא, ומפסיק לבקר ולשפוט את עצמו על מה שהוא מרגיש או על הצורה שבה הוא מתמודד, הסבל פוחת משמעותית. הוא אומר במפורש שאם אותה אישה הייתה מקבלת את עצמה במאה אחוז, היא לא הייתה כועסת על עצמה בגלל הצורך שלה לבכות, ולכן, ככל הנראה, הייתה גם חווה פחות כאב וצער.
המסקנה שאליעד חוזר ומדגיש לאורך ההרצאה היא שהשורש של כל סבל רגשי, ובמיוחד סבל שנוצר בעקבות פרידה זוגית, הוא חוסר קבלה עצמית. כאשר אדם מקבל את עצמו ואוהב את עצמו, הוא מפסיק להאשים את עצמו ולהלקות את עצמו, ולכן עובר את המשבר בצורה הרבה יותר נעימה וטובה.
אליעד כהן מדגיש שלפעמים אנשים חושבים שעליהם "להתאמץ" כדי לאהוב את עצמם, אבל הוא מסביר שאהבה עצמית אמיתית באה באופן טבעי וללא מאמץ - האדם מרגיש שזה פשוט הגיוני שהוא ראוי לאהבה ולקבלה עצמית בכל מצב ובכל רגע נתון, גם כשהוא עצוב או חלש.
בסיום ההסבר, אליעד מחדד את הנקודה המרכזית: ככל שאדם יקבל ויאהב את עצמו יותר, כך הוא יהיה פחות מושפע ממצבים קשים כמו פרידה, ויחווה פחות כעס עצמי, פחות הלקאה עצמית ופחות סבל בכלל.
- איך להתמודד עם פרידה זוגית?
- איך לאהוב את עצמי בלי תנאים?
- איך להפסיק לכעוס על עצמי?
- מה גורם להלקאה עצמית?
- למה אני לא מקבל את עצמי כמו שאני?
- איך להפסיק להרגיש אשמה על רגשות?
- האם אפשר להתמודד בקלות עם פרידה?